Istek aplikacijskog certifikata

Besplatna fisk. blagajna
– 11. studenog 2016. god.

U petak 11. studenoga 2016. godine isteći će aplikacijski Fiskalcis certifikat Porezne uprave te će isti biti zamijenjen novim obnovljenim certifikatom sukladno obavijestima koje Porezna uprava redovno postavlja na svoju web stranicu http://www.porezna-uprava.hr/Stranice/Naslovnica.aspx.

Ministarstvo financija – Porezna uprava, 2.11.2016:
„Obavijest obveznicima fiskalizacije o prelasku na TLS protokol“

http://www.porezna-uprava.hr/HR_Fiskalizacija/Lists/Fiskalizacija/Vijest.aspx

Radi ukidanja podrške za enkripcijski protokole SSL v3 i TLS v1.0 na CIS-u Porezne uprave, od strane Porezne uprave, te prelaska na protokole TLS v1.1 i TLS v1.2. napravljene su potrebne izmjene u programu F0-besplatna fiskalna blagajna. Tek Microsoft .NET Framework 4.5 i viši podržavaju tražene TLS 1.1 i TLS1.2 protokole, a isti NIJE MOGUĆE INSTALIRATI NA operativnom sustavu Windows XP (najmanje Windows 7 Service pack 1).

Iz tog razloga, svi postojeći korisnici F0 – besplatne fiskalne blagajne moraju preuzeti zakrpu kako bi im se računi uredno fiskalizirali. Zakrpa sadrži automatsku instalaciju novih FINA korijenskih certifikata.

VAŽNA NAPOMENA

Postupak koji slijedi je moguće napraviti samo na operativnom sustavu Windows 7 Service Pack 1 i novijima. U protivnom će doći do problema sa fiskalizacijom i povratak na staro je upitan.

POSTUPAK:
  • 1. Zbog automatske instalacije certifikata potrebno je promijeniti postavke kontrolnog korisničkog računa.
  • 2. Prije preuzimanja obavezno zatvorite program blagajne i administracije!
  • 3. Pokrenite slijedeći link: Klikni ovdje za preuzimanje nove verzije !
  • 4. Ovisno o postavkama operativnog sustava, ako vas zaštita na računalu blokira pri izvršavanju, odgovoriti potvrdno na upit.
  • 5. Ako nakon ovog postupka u Administraciji stoji CERTIFIKAT NIJE UČITAN ili se računi ne fiskaliziraju, potrebno je odraditi slijedeće (programi blagajne i administracije obavezno moraju biti zatvoreni):

    U mapi C:\F0 pokrenite REGFISK.BAT kao administrator, te na isti način i REGCER.BAT (desnom tipkom miša sa menia izaberite Run as administrator / Pokreni kao administrator).

Postupak instalacije može potrajati nekoliko minuta.

NAPOMENA: Svi novi korisnici koji su instalirali aplikaciju nakon 08.11.2016 ne moraju proći ovaj postupak.

– Administrator, 11.11.2016.